Основні нормативно-правові акти за листопад 2020 року | Рада Адвокатів Тернопільської Області

Головна цитата

Основні нормативно-правові акти за листопад 2020 року

Публікації

Основні нормативно-правові акти за листопад 2020 року

22:32 Нд 06.12.20 Автор : Рада адвокатів Тернопільської області 370 Переглядів Версія для друку

ОСНОВНІ нормативно-правові акти за листопад 2020 року

 

1. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові

 

(Закон України від 03.11.2020 року № 942-IX, чинність з 1 грудня 2021 року).

 

Основні зміни:

 

- нова редакція ст. 149 Сімейного кодексу України:

1. "Стаття 149. Зміна дитиною свого прізвища та (або) імені, та (або) по батькові

1. Дитина, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові.

2. Дитина, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє по батькові за згодою батьків.

У разі якщо над дитиною, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові такої дитини здійснюється за згодою піклувальника.

3. Дитина, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

4. У разі заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків стосовно дитини та інші обставини, що засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини".

 

2. ч.ч. 1,2,3 статті 295 Цивільного кодексу України викладені в такій редакції:

"1. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові.

2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою батьків.

У разі якщо над фізичною особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

3. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

У разі заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків стосовно дитини та інші обставини, що засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини".

 

 

 

 

 

 

2. Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)

 

(Закон України  від 06.11.2020 року № 1000-IX, чинність з 21 листопада 2020 року).

 

Основні положення:

 

статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнено частиною другою, передбачивши адміністративну відповідальність за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок.


згідно із Законом, «Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».


також внесено зміни до статей 219, 221, 222, 236, 255 Кодексу з метою реалізації повноважень виконавчих комітетів (виконавчих органів) сільських, селищних, міських рад щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, що передбачені частиною другою статті 44-3 Кодексу, та реалізації повноважень органів Національної поліції, органів державної санітарно-епідеміологічної служби щодо складання протоколів та розгляду справ про адміністративне правопорушення, передбачене частиною другою статті 443 Кодексу.

 

 

 

 

 

 

3. Про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення

 

(Постанова Верховної ради України від 17.11.2020 року № 1004-IX,, чинність з 25 листопада 2020 року).

 

Основні положення:

- дана поставова зобов’язує Уряд здійснювати попереднє повідомлення громадян у разі виникнення необхідності запровадження на всій території України чи на території окремого регіону (адміністративно-територіальної одиниці) заборони:

регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном у міському сполученні;
відвідування закладів освіти здобувачами освіти;
приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері культури;
приймання відвідувачів у кінотеатрах;
приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо);
приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;
приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення;
покидати місця свого проживання

для запобігання поширенню COVID-19 тепер про наміри щодо запровадження локдауну та заходи з підтримки, які будуть вжиті у зв’язку з цим, Уряд буде повідомляти заздалегідь (не пізніше ніж за 7 календарних днів).

 

 

 

 

 

 

4. Про приєднання України до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах та Факультативного протоколу до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах

 

(Закон України від 05.11.2020 року № 996-IX, чинність з 11 грудня 2020 року).

 

Основні положення:

 

Україна приєдналася до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах, учиненої 23 травня 1992 року в м. Нассау, та Факультативного протоколу до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах, учиненого 11 червня 1993 року в м. Манагуа.

 

 

 

 

 

 

5. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі

 

(Закон України  від 03.11.2020 року № 943-IX, чинність з 29 листопада 2020 року).

 

Основні положення:

 

оптимізовано мережу та функціонування центрів надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП);

удосконалено доступ до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі, врегульовано інші проблеми у сфері надання адміністративних послуг;


передбачено створення Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, що дозволить збільшити кількість послуг, які надаватимуться онлайн – без обов’язкового відвідування ЦНАП;

також впроваджується механізм моніторингу якості надання адміністративних послуг.

 

 

 

 

 

 

6. Про затвердження Порядку проведення звірки відповідності відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо земельних ділянок, речові права та їх обтяження на які зареєстровано, із відомостями Державного земельного кадастру щодо наявності державної реєстрації таких земельних ділянок

 

(Постанова Кабінету  від 25 листопада 2020 р. № 1155).

 

Основні положення:

визначається процедура організації та проведення Мін'юстом та Держгеокадастром одноразової звірки відповідності відомостей Державного реєстру прав щодо земельних ділянок, речові права та їх обтяження на які зареєстровано, із відомостями Державного земельного кадастру щодо наявності державної реєстрації таких земельних ділянок, а також оприлюднення на офіційному веб-сайті Мін'юсту результатів такої звірки в частині земельних ділянок, щодо яких виявлено відсутність відомостей про їх державну реєстрацію в Державному земельному кадастрі.

 

 

 

 

 

 

7. Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні під час здійснення касових операцій для ідентифікації та верифікації клієнта чи його представника

 

  (Постанова Правління Національного Банку України від 23.11.2020  № 148).

 

Основні положення:

банки зможуть використовувати цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку «Дія» (у порядку, визначеному нормативно-правовим актом Національного банку з питань здійснення банками фінансового моніторингу);


спрощується процедура приймання банками на дослідження сумнівних щодо справжності та платіжності банкнот та монет національної валюти та сумнівних щодо справжності банкнот іноземної валюти.

у відповідній довідці замість паспортних даних клієнт має надати контакту інформацію (номер телефона та/або електронну адресу);


на інкасаторські компанії будуть поширені окремі вимоги, які раніше стосувалися тільки банків. Йдеться про необхідність вилучення і передавання сумнівних банкнот для проведення досліджень до Національного банку, а також вилучення та передавання банкнот, зафарбованих спеціальним розчином унаслідок несанкціонованого втручання у спецпристрій для зберігання цінностей, до правоохоронних органів.


такі новації сприятимуть спрощенню проведення касових операцій банків під час обслуговування клієнтів, а також покращенню якості готівки національної валюти, що перебуває в обігу.

 

 

 

 

 

 

8. Про затвердження Порядку повідомлення нерезидентів про взяття на облік як платників податків

 

(Постанова Кабінету Міністрів України від 4 листопада 2020 р. № 1054, чинність з 7 грудня 2020 року).

 

Основні положення:

 

Порядок визначає механізм повідомлення контролюючими органами нерезидентів про взяття їх на облік як платників податків.


 у разі взяття на облік цих осіб у контролюючих органах відповідно до поданої ними заяви та документів, цим нерезидентам не пізніше наступного робочого дня з дня взяття на облік за основним місцем обліку надсилається (видається) довідка.


якщо взяття на облік нерезидента здійснено за рішенням контролюючого органу на підставі акту перевірки, без заяви про взяття на облік та отримання заперечення до акту перевірки, цим нерезидентам надсилається (видається) повідомлення нерезидентів про взяття на облік як платників податків.


документом також встановлено форму повідомлення та процедуру його направлення нерезиденту.

 

 

 

Рада адвокатів Тернопільської області

 

 

 

Інші публікації автора

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл