Перелік нормативно-правових актів за липень 2019 року | Рада Адвокатів Тернопільської Області

Головна цитата

Перелік основних нормативно-правових актів за липень 2019 року

Публікації

Перелік нормативно-правових актів за липень 2019 року

22:00 Вт 13.08.19 Автор : Рада адвокатів Тернопільської області 594 Переглядів Версія для друку

ПЕРЕЛІК основних нормативно-правових актів за липень 2019 року

 

1. Про внесення змін до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей

(Постанова Кабінету Міністрів України від 10.07.2019  року № 603-2019-п, чинність від 20 жовтня 2019 року).

Основні положення:

1. Доповнити Порядок пунктом 2-1 такого змісту:

“2-1. Усиновлення дитини, яка є громадянином України, іноземцями провадиться, якщо були вичерпані всі можливості для усиновлення громадянами України, передання під опіку, піклування чи виховання в сім’ї громадян України.

Для забезпечення розгляду заяв щодо перегляду рішення про відмову у взятті громадян України, які проживають за межами України, та іноземців на облік кандидатів в усиновлювачі, питання щодо доцільності надання згоди (дозволу) на усиновлення дитини громадянами України, які проживають за межами України, та іноземцями утворюється постійно діюча комісія з питань міжнародного усиновлення, положення та склад якої затверджується Мінсоцполітики.”.

2. Доповнити Порядок пунктом 12-1 такого змісту:

“12-1. У разі наявності у дитини захворювання, внесеного до спеціального переліку хвороб, затвердженого МОЗ, службою у справах дітей обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації за місцем взяття дитини на регіональний облік протягом трьох днів надсилається клопотання регіональному управлінню охорони здоров’я для проведення додаткового медичного обстеження в лікувально-профілактичному закладі обласного чи державного рівня. Додаткове медичне обстеження проводиться протягом п’яти робочих днів з дати надходження клопотання.

Висновок про стан здоров’я, фізичний і розумовий розвиток дитини, виданий лікувально-профілактичним закладом за результатами такого обстеження, додається до анкети.

У разі підтвердження у дитини захворювання, яке внесено до переліку захворювань, один примірник анкети разом із документами, підписаний керівником (заступником керівника) уповноваженого органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань дітей, начальником (заступником начальника) служби у справах дітей обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації, Головою (заступником Голови) Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головою (заступником голови) обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації, надсилається Мінсоцполітики без дотримання строку перебування дитини на регіональному обліку.”.

 

3. Пункт 23 доповнити абзацом такого змісту:

“Служба у справах дітей доводить заявникам до відома інформацію про те, що контроль за цільовим використанням допомоги під час усиновлення дитини здійснюється в порядку, визначеному Мінсоцполітики.”.

4. Доповнити Порядок пунктом 38-1 такого змісту:

“38-1. Протягом п’яти робочих днів з дати отримання письмової відмови у взятті на облік кандидатів в усиновлювачі громадяни України, які проживають за межами України, та іноземці можуть особисто звернутися до Мінсоцполітики із заявою щодо перегляду рішення про відмову у взятті на облік кандидатів в усиновлювачі.

 

 

 

2. Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства юстиції України

 (Наказ Міністерства юстиції України від 16.07.2019 року № № 2165/5, чинність від 2 серпня 2019 року).

Основні положення:

- метою є вдосконалення процедури примусового виконання рішень, зокрема, порядку стягнення з боржника витрат виконавчого провадження, розширення можливостей доступу сторін виконавчого провадження до автоматизованої системи виконавчого провадження;

- запроваджено інститут мінімальних витрат виконавчого провадження (обов’язкові витрати, які здійснюються у будь-якому виконавчому провадженні). Розмір цих витрат визначається постановою виконавця, яка виноситься одночасно з відкриттям виконавчого провадження.

- з метою врегулювання питання виключення боржника, який виконав рішення про стягнення коштів в повному обсязі, з Єдиного реєстру боржників, внесено зміни до розділу ІІІ Інструкції з організації примусового виконання рішень, відповідно до яких у разі сплати боржником заборгованості в повному обсязі виконавець має підготувати розпорядження про перерахування коштів та винести постанову про закінчення виконавчого провадження.

- врегульовано питання онлайн-сплати боржником заборгованості за виконавчим документом та розширено можливості доступу сторін виконавчого провадження до інформації автоматизованої системи виконавчого провадження через інструменти електронної ідентифікації відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

 

 

 

3. Про заходи щодо протидії рейдерству

 (Указ Президента України від 22.07.2019 року № 542/2019, чинність з 25 липня 2019 року).

Основні положення:

-  автоматичний моніторинг ризикових транзакцій із подальшим підтвердженням / зупинкою реєстраційних дій, створення бек-офісу, що переглядатиме транзакції з підвищеним ризиком, фото- та відеофіксація учасників транзакцій; запровадження додаткового підтвердження здійснення реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або MobileID) та додаткової авторизації учасників транзакції (наприклад, ЕЦП);

- планується внесення змін до програмного забезпечення держреєстрів, що дозволить зменшити ризики та частоту рейдерства;

- передбачається розробка та ухвалення найближчим часом законопроекту для усунення прогалин у законодавстві, що дають змогу рейдерам нищити бізнес і відбирати нерухомість.

 

 

 

4. Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, яких визнано борцями за незалежність України у XX столітті 

(Постанова Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 року № 604-2019-п, чинність від 17 липня 2019 року).

Основні положення:

- порядок визначає процедуру надання статусу учасника бойових дій особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті. Рішення про надання особам статусу учасника бойових дій приймається комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореною Міноборони.

- для отримання статусу учасника бойових дій особа звертається до комісії за місцем реєстрації або проживання із заявою в довільній формі, в якій зазначається період перебування особи у складі організацій, структур та формувань.

 

 

 

5. Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи

 (Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2019  року № 683, чинність з 6 жовтня 2019 року).

Основні положення:

- виключення вимог, що пред’являються до фотовідбитків для паспорта, установлених ДСТУ 1303-94, з метою подальшого встановлення МВС уніфікованих вимог до відцифрованого образу обличчя особи, що вноситься до Єдиного державного демографічного реєстру та сторінки даних документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус.

 

 

 

6. Про фахову передвищу освіту

(Закон України від 06.06.2019 року № 2745-VIII, чинність з 09 серпня 2019 року).

Основні положення:

- вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації набувають статусу закладів фахової передвищої освіти і з 2020 року розпочнуть освітню діяльність з підготовки за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавра, а за наявності ліцензії здійснюватимуть підготовку за коротким циклом вищої освіти або першим (бакалаврським) рівнем;

- запроваджуються елементи корпоративного управління закладами, що сприятиме врегулюванню конфлікту інтересів. При закладі діятиме Наглядова рада, яка працюватиме над стратегічним розвитком закладу, шукатиме додаткові джерела фінансування, зможе впливати на керівництво в разі суттєвих проблем у діяльності;

- створення умов для поєднання освіти з виробництвом з метою підготовки конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави.

- обрання керівника передбачатиме рейтингове голосування колективу. Крім того, строк перебування на посаді буде обмеженим;

- право на фахову передвищу освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, громадянства, національності, кольору шкіри, місця проживання, а також інших обставин та ознак; 

- можливість формувати індивідуальні освітні траєкторії та надавати вибір форми освіти (мережева, дуальна, навчання на виробництві тощо). 

 

 

 

7.Про внесення змін до Державного стандарту початкової освіти

 (Постанова Кабінету Міністрів України  від 24 липня 2019 р. № 688, не набрав чинності).

Основні положення:

- закріплено ціннісні орієнтири на яких повинна грунтуватися реалізація мети  початкової школи.

- визначено 5 варіантів , які має базовий навчальний план, а саме для класів (груп) з українською мовою навчання; для класів (груп) з навчанням мовою відповідного корінного народу, національних меншин; для класів (груп) з українською мовою навчання представників корінних народів, національних меншин; для спеціальних закладів (класів) загальної середньої освіти з українською мовою навчання дітей з особливими освітніми потребами; для спеціальних закладів (класів) загальної середньої освіти з навчанням мовою відповідного корінного народу або національної меншини.

- встановлено шляхи, якими має відбуватися вимірювання результатів навчання здобувачів освіти.

 

 

 

8. Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у закладах вищої освіти

 (Постанова Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 року № 635-2019-п, чинність від 26 липня 2019 року).

Основні положення: 

- порядок визначає організаційні засади інклюзивного навчання у закладах вищої освіти незалежно від форми власності та підпорядкування з метою реалізації права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття якісної вищої освіти з урахуванням потреб та можливостей таких осіб.

 

 

 

9. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів 

(Закон України від 11.07.2019 року № 2754-VIII, чинність з 1 січня 2020 року).

Основні положення:

У Кодексі України про адміністративні правопорушення:

1) статтю 122 доповнити частиною шостою такого змісту:

"Зупинка чи стоянка транспортних засобів на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою, на яких дозволено зупинку чи стоянку лише транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома), а так само створення перешкод водіям транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома), у зупинці або стоянці - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

 

2) у статті 152-1:доповнити частиною восьмою такого змісту:

"Паркування транспортних засобів на місцях, призначених для паркування транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома), - тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

 

у примітці: після абзацу другого доповнити новим абзацом такого змісту:

"Місцями, призначеними для паркування (у тому числі безоплатного паркування) транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома), на спеціально обладнаних чи відведених майданчиках для паркування транспортних засобів, у тому числі біля житлових будинків (крім індивідуальних житлових будинків) та інших будівель, на тротуарах (із числа місць для зупинки та стоянки транспортних засобів), вважаються місця, позначені відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою".

абзац п’ятий викласти в такій редакції:

"Суб’єктом правопорушення, передбаченого частинами першою, другою та восьмою цієї статті, є особа, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення правопорушення (момент паркування), а в разі фіксації зазначеного правопорушення в режимі фотозйомки (відеозапису) - відповідальна особа, зазначена у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України. У разі внесення змін до постанови про накладання адміністративного стягнення з підстав, встановлених абзацом третім частини першої статті 279-3 цього Кодексу, суб’єктом правопорушення може бути особа, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення правопорушення, зафіксованого в режимі фотозйомки (відеозапису)".

 

 

 

 

10. Про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів

 (Закон України від 06.06.2019 року № 2742-VIII, чинність з 7 червня 2019 року).

Основні положення:

У Законі України "Про оборону України" :

1) статтю 1 доповнити абзацами вісімнадцятим - двадцять другим такого змісту:

- "військова стандартизація - діяльність, що полягає в установленні положень для загального та неодноразового використання щодо наявних чи потенційних завдань і спрямована на досягнення оптимального ступеня упорядкування у сфері оборони;

- військовий стандарт - стандарт, прийнятий органом військової стандартизації, що встановлює для загального і неодноразового використання правила та настанови щодо діяльності у сфері оборони і спрямований на досягнення оптимального ступеня упорядкування у зазначеній сфері. Для цілей цього Закону до військових стандартів також належать стандарти НАТО та стандарти у сфері оборони держави - члена НАТО;

- стандарт НАТО - стандарт, розроблений, прийнятий та опублікований Організацією Північноатлантичного договору;

- стандарт у сфері оборони держави - члена НАТО - стандарт, розроблений, прийнятий та опублікований державою - членом Організації Північноатлантичного договору;

- орган військової стандартизації - орган військового управління, до функцій якого віднесено розроблення, прийняття, внесення змін, скасування, відновлення дії, оприлюднення, запровадження та застосування військових стандартів".

 

 

 

11. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання 

(Закон України від 06.06.2019 року № 2740-VIII, чинність з 3 липня 2019 року).

Основні положення:

- спрощення доступ української продукції на міжнародні та європейські ринки за рахунок усунення необхідності проходження подвійних процедур сертифікації та випробувань в українських та європейських органах з оцінки відповідності.

- забезпечення адаптації національного законодавства в частині технічних регламентів та оцінки відповідності до законодавства Європейського Союзу.

 

 

 

12. Про заходи щодо посилення збереження та захисту даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань 

(Наказ Міністерства юстиції України  від 18.07.2019 року № z0790-19, чинність з 19 липня 2019 року).

Основні положення:

- проведення верифікації та актуалізації відомостей про користувачів Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, – державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, а також нотаріусів.

 

 

 

13. Про Єдину інформаційно-аналітичну систему управління соціальною підтримкою населення України (E-SOCIAL) 

(Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2019 року № 676-2019-п, чинність з 2 серпня 2019 року).

Основні положення:

- E-SOCIAL - це автоматизована система, яка використовується для збору, перевірки достовірності відомостей та оброблення інформації, забезпечення доступу до даних шляхом автоматизації їх введення, зберігання, трансформації та відображення інформації про призначення, нарахування та отримання соціальних виплат, допомоги, пільг, соціальних послуг та житлових субсидій, відносин надавачів та отримувачів соціальної підтримки, а також інформації про нарахування та проведення виплат;

- система захисту інформації повинна забезпечувати розмежування доступу користувачів E-SOCIAL та унеможливлення порушення цілісності та доступності інформації, яка обробляється в E-SOCIAL.

 

 

 

14. Про затвердження Змін до Положення про порядок видачі юридичним особам ліцензії на надання банкам послуг з інкасації 

(Постанова Правління Національного банку України від 08.07.2019 року № v0089500-19, чинність з 18 липня 2019 року).

Основні положення:

1. У розділі I:

- пункт 6 доповнити новим абзацом такого змісту:

“Юридична особа має право розпочати здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки з дати внесення в електронний реєстр ліцензій на інкасацію облікового запису про надання погодження на здійснення юридичною особою операцій з оброблення та зберігання готівки.”;

 

2. У розділі V:

- розділ після пункту 24 доповнити двома новими пунктами 24-1, 24-2 такого змісту:

“24-1. Юридичні особи зобов’язані забезпечити наявність мінімального власного капіталу:

1) для отримання ліцензії на надання банкам послуг з інкасації - у сумі 2 мільйони гривень;

2) для отримання погодження Національного банку на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки - у сумі 3 мільйони гривень.

24-2. Юридичні особи, які отримали ліцензію або ліцензію та погодження Національного банку на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки, зобов’язані протягом строку дії ліцензії забезпечувати наявність мінімального власного капіталу в сумі, установленій у пункті 24-1 розділу V цього Положення.”;

3. У розділі X:

- розділ після пункту 73 доповнити новим пунктом 73-1 такого змісту:

“73-1. Національний банк має право відмовити юридичній особі в погодженні на здійснення юридичною особою операцій з оброблення та зберігання готівки, якщо:

1) документи містять недостовірну інформацію або не відповідають вимогам законодавства України, цього Положення або нормативно-правових актів Національного банку з питань готівкового обігу;

2) юридичною особою не виконано вимоги, визначені в пункті 69 розділу X цього Положення;

3) юридична особа відмовила уповноваженим представникам Національного банку в проведенні перевірки дотримання вимог підпунктів 5-8 пункту 69 розділу X цього Положення.”;

- розділ після пункту 79 доповнити трьома новими пунктами 79-1-79-3 такого змісту:

 

“79-1. Національний банк має право скасувати рішення про погодження на здійснення юридичною особою операцій з оброблення та зберігання готівки, якщо за результатами проведення планової або позапланової інспекційної перевірки встановлено, що

1) юридичною особою порушено вимоги, визначені в підпунктах 2-8 пункту 69 розділу X цього Положення;

2) юридична особа здійснює операції з оброблення готівки на автоматизованих системах оброблення готівки з порушенням вимог, визначених нормативно-правовим актом Національного банку з питань ведення касових операцій в Україні.

 

79-2. Національний банк у разі прийняття рішення про скасування погодження на здійснення юридичною особою операцій з оброблення та зберігання готівки інформує про це юридичну особу згідно з порядком, визначеним у пункті 66 розділу IX цього Положення.

 

79-3. Юридична особа після усунення порушень, зазначених у підпунктах 1, 2 пункту 79-1 розділу X цього Положення, має право подати до Національного банку документи, що свідчать про їх усунення, разом із клопотанням про поновлення погодження на здійснення юридичною особою операцій з оброблення та зберігання готівки. Зазначене клопотання подається до Національного банку не пізніше одного року після скасування рішення про погодження на здійснення юридичною особою операцій з оброблення та зберігання готівки.

 

 

 

Рада адвокатів Тернопільської області

 

                                                

Інші публікації автора

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл