Перелік основних нормативно-правових актів за травень 2018 року | Рада Адвокатів Тернопільської Області

Головна цитата

Перелік сновних нормативно-правових актів за травень 2018 року

Публікації

Перелік основних нормативно-правових актів за травень 2018 року

15:01 Нд 03.06.18 Автор : Рада адвокатів Тернопільської області 842 Переглядів Версія для друку

ПЕРЕЛІК основних нормативно-правових актів за травень 2018 року

 

1. Закон України від 13.03.2018 року № 2325-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» (чинність з 05.05.2018 року), який регламентує такі основні поняття:

 

визначення статусу реабілітованих осіб;

визначення форм репресій;

визначення переліку ознак здійснення репресій;

порядок прийняття рішень з питань визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій, що здійснюється Національною комісією з реабілітації за заявою репресованої особи, її спадкоємців, будь-якого члена її сім’ї.

 

 

2. Закон України від 03.04.2018 року №2379-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значення» (чинність з 01.05.2018 року), який містить наступні положення:

 

    Повноваження сільської, селищної ради, її виконавчого комітету та сільського, селищного голови територіальної громади, що приєдналася до міської об’єднаної територіальної громади, припиняються з дня набрання чинності рішенням сільської, селищної ради та рішенням міської ради об’єднаної територіальної громади про добровільне приєднання до об’єднаної територіальної громади. З моменту припинення повноважень сільської, селищної ради повноваження міської ради поширюються на територію територіальної громади, що приєдналася до міської об’єднаної територіальної громади.

З моменту припинення повноважень сільського, селищного голови територіальної громади, що приєдналася до об’єднаної територіальної громади, повноваження сільського, селищного, міського голови об’єднаної територіальної громади поширюються на територію територіальної громади, що приєдналася до об’єднаної територіальної громади".

 

 

3. Закон України від 22.03.2018 року №2376-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових» (опубліковано в Офіційному віснику №36 від 08.05.2018 року), яким  Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»  доповнено частиною дев’ятою такого змісту:

 

Сільські, селищні та міські ради в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) у визначений рішенням таких органів час доби.

 

 

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 року №280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» (опубліковано в Офіційному віснику України №35 від 04.05.2018 року).

 

 

5. Наказ Міністерства юстиції від 28.03.2018 року №926/5 ПЕРЕЛІК заходів щодо реалізації пробаційних програм (опубліковано в Офіційному віснику України №37 від 15.05.2018 року), який містить такі основні положення:

 

Висновок щодо виконання заходів, передбачених пробаційною програмою, та оцінка результатів проходження пробаційної програми додаються до матеріалів органу пробації, які подаються до суду щодо суб'єкта пробації у випадках, передбачених Кримінальним та Кримінально-виконавчим кодексами України.

 

Якщо заходи, передбачені пробаційною програмою, не виконано, до матеріалів додається висновок щодо виконання заходів, передбачених пробаційною програмою, із зазначенням причин невиконання. Оцінка результатів проходження пробаційної програми не складається.

 

У разі невиконання суб’єктом пробації заходів, передбачених пробаційною програмою, без поважних причин орган пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання відповідно до статті 166 Кримінально-виконавчого кодексу України.

 

У разі якщо суб’єкт пробації продовжує не виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою, після застосування до нього письмового попередження, орган пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання і направлення суб’єкта пробації для відбування призначеного покарання.

 

Подання про скасування звільнення від відбування покарання та направлення неповнолітнього суб’єкта пробації для відбування призначеного йому покарання вноситься до суду за погодженням зі службою у справах дітей.

 

Поважними причинами невиконання заходів, передбачених пробаційною програмою, визнаються хвороба та інші об’єктивні причини, що фактично позбавляють суб’єкта пробації можливості їх виконувати і документально підтверджені.

 

У разі невиконання суб’єктом пробації заходів, передбачених пробаційною програмою, з поважних причин куратор пробаційної програми визначає та вживає заходів для продовження реалізації пробаційної програми.

 

У разі зміни суб’єктом пробації місця проживання передбачені пробаційною програмою заходи реалізуються уповноваженим органом з питань пробації за новим місцем проживання.

 

У разі якщо суб’єкт пробації з причин, що не залежать від нього, не може виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою, уповноважений орган з питань пробації направляє до суду обґрунтоване подання про зміну такого обов’язку на підставі частини четвертої статті 164 Кримінально-виконавчого кодексу України.

 

 

6. Наказ Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, Міністерства охорониздоров’я, Міністерства внутрішніх справ від 03.04.2018 року №974/5/467/609/280 ПОРЯДОК взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк (опубліковано в Офіційному віснику України №35 від 04.05.2018 року).

 

 

7. Наказ Міністерства фінансів від 23.03.2018 року №3810 Зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (опубліковано в Офіційному віснику України №35 від 04.05.2018 року).

 

 

8. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16.03.2018 року №143 та Рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 16.03.2018 року №406 ПОРЯДОК надання Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру інформації з Державного земельного кадастру про земельні ділянки фізичних осіб Національному агентству з питань запобігання корупції (опубліковано в Офіційному віснику України №35 від 04.05.2018 року).

 

 

   

 

     Рада адвокатів Тернопільської області

 

 

 

 

Інші публікації автора

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл