Оформлення касаційних скарг (з виступу Кравчука В. М. - судді КАС Верховного Суду) | Рада Адвокатів Тернопільської Області

Головна цитата

Новели КАС

Публікації

Оформлення касаційних скарг (з виступу Кравчука В. М. - судді КАС Верховного Суду)

20:35 Нд 18.03.18 Автор : Рада адвокатів Тернопільської області 1251 Переглядів Версія для друку

Оформлення касаційних скарг (основні тези з виступу Кравчука В. М. - судді КАС Верховного Суду).

Вказувати виявлені відступи в рішеннях першої та/чи апеляційної інстанції від практики ВС, ВСУ, ЄСПЛ;

 

В мотивувальній частині касаційної скарги бажано структуризувати по аргументах (доводах) (бажано навіть вказувати нумерацію кожного викладеного Вами доводу) свою позицію (чим чіткіше вона буде викладена, тим конкретніша буде і мотивація Верховного Суду);

 

В описовій частині касаційної скарги бажано коротко викладати і обставини справи (касаційна інстанція на сьогоднішній день не завжди буде витребовувати матеріали справи, а тому це прохання є для того, щоб краще зорієнтувати суддю-доповідача та інших суддів ВС);

 

Основну та єдину правильну увагу в касаційній скарзі слід звертати на порушення судами нижчих інстанцій норм права (процесуальних норм), а не на оцінці фактів (обставин справи). Основна відмінність касаційної скарги і полягає в тому, що ми концентруємо увагу на помилках суду (судів), а не сторони по справі.

 

Обов’язково вказувати про те, які Ваші аргументи (клопотання, заяви, заперечення, докази) не знайшли свого відображення в рішеннях судів нижчих інстанцій. При цьому, наголос слід робити не на важливості цих аргументів як доказів по справі, а на їх ігноруванні судом (судами), як порушення процесуальних норм.

 

Якщо в касаційній скарзі серед інших доводів буде вказуватись про порушення юрисдикції вирішення спору, ця скарга буде передаватись на розгляд Великої Палати.

 

Якщо маєте намір вказати про свою участь в розгляді касаційної скарги, Ви повинні зважити, що ця скарга через об’єктивні чинники (повідомлення та виклики сторін, відшук вільного часу у суддів КАС ВС і т. п.) буде розглянута значно пізніше, ніж розгляд її без Вашої участі (в порядку письмового провадження). При цьому, слід зважити і на те, що КАС Верховного Суду є найбільш завантаженим судом, оскільки він розглядає певні справи як суд першої інстанції, деякі інші – як суд другої інстанції, і всі інші – як суд касаційної інстанції. Тому думайте, участь чи строки.

 

У випадку подання клопотання про зупинення виконання рішення (рішень) нижчих інстанцій слід враховувати, що КАС ВС застосовує зупинення виконання рішення суду вищої інстанції лише у виключних випадках (явна загроза правам та інтересам особи, можливість настання негативних наслідків для скаржника, які згодом неможливо буде усунути і т. п.

 

При поданні клопотання про поновлення пропущеного строку на подачу касаційної скарги слід брати до уваги, що касаційним судом будуть враховуватись лише об’єктивні причини, які незалежали від скаржника та/або тривали весь попередній період (завантаженість роботою в державних органах, та в інших установах, на думку КАС ВС, не є поважними причинами для поновлення строку на касаційне оскарження).

 

Рада адвокатів Тернопільської області

Інші публікації автора

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл